6 étel, amely csökkenti a kalciumszintet – minél többet fogyasztasz belőlük, annál gyengébbek lesznek a csontjaid

A Cleveland Clinic szerint a szervezetben ez a leggyakoribb ásványi anyag, amelynek több mint 99%-a a csontokban és fogakban található meg, és ezek stabilitását adja. A többi 1% az izmokban, szövetekben és a vérben kering, ahol fontos szerepet játszik. Mivel a testünk nem képes saját maga előállítani kalciumot, azt főleg ételekből és italokból, valamint táplálékkiegészítőkből kell fedeznünk. Léteznek azonban olyan ételek, amelyek gátolják vagy csökkentik a kalcium hasznosulását, és hosszú távon gyengévé teszik a csontokat.
1. Üdítőitalok (szénsavas italok)
A legtöbb üdítő, főleg a kóla, foszforsavat tartalmaz. Ez az anyag megnehezíti a kalcium felszívódását és elősegítheti, hogy a szervezet a csontokból vonja el ezt az ásványi anyagot. A magas cukortartalom tovább ront a helyzeten, mert elősegíti a gyulladásokat és ezzel csökkenti a csontok erősségét. A szénsavas italok gyakori fogyasztása gyengítheti a csontokat és növelheti a törések kockázatát. Helyettük válassz inkább például gyógyteát vagy ásványvizet.
2. Só (nátrium)
A sóban lévő nátrium miatt a vesék több kalciumot választanak ki a vizelettel, ami idővel csökkentheti a csontok ásványianyag-tartalmát. A túl sok só fő forrásai a gyorsételek, feldolgozott termékek és előrecsomagolt ételek. Érdemes odafigyelni a címkékre, és csökkenteni a napi sóbevitelt.
