A hosszú élet titka: Ez a család egész életében ugyanazt az ételt ette, és a világon a legmagasabb kort érte el

Szardínia – a hosszú élet bölcsője
A Melis család Olaszország Szardínia szigetéről származik, amely az egyik úgynevezett „kék zóna” – ezek olyan területek, ahol az emberek átlagon felül hosszú életet élnek. Más híres kék zónák például Okinawa (Japán) és Ikaria (Görögország).
A „kék zónák” jelenségét Dan Buettner kutató írta le 2004-ben, aki a már említett dokumentumfilmben személyesen is ellátogatott a Melis családhoz. A genetikai és társadalmi tényezők mellett különösen érdekesnek találta az étrendjüket.
A mindennapi étel, ami talán meghosszabbítja az életet
Buettner megfigyelte, hogy a Melis család minden nap ugyanazt az ételt fogyasztja ebédre – a hagyományos minestrone leves saját változatát. Ez egy sűrű, tápláló zöldségleves, amely háromféle babra épül: csicseriborsó (garbanzo), pinto bab és fehér bab.
Emellett tele van zöldségekkel – sárgarépa, fokhagyma, hagyma, paradicsom, cukkini és leveles zöldek –, így valódi tápanyagbomba.
Buettner szerint az ilyen egyszerű, növényi alapú étrend az egyik legfontosabb pillére a hosszú életnek. Az Eating Well portálnak így nyilatkozott:
„Az emberek gyakran azt hiszik, hogy a hosszú élet titka valami bonyolult dologban rejlik, pedig az igazság gyakran egészen egyszerű. Néha a kulcs egyetlen tál forró minestrone.”
