A legmérgezőbb zöldség: vannak, akik nyáron mindennap esznek belőle, pedig akár 15 különböző vegyszerrel is permetezik

Az amerikai Environmental Working Group (EWG) legfrissebb felmérése szerint a friss zöldségek és gyümölcsök 75 százaléka tartalmaz növényvédőszer-maradványokat, míg a hírhedt „Piszkos tizenkettő“ listán szereplő termékek esetében ez az arány eléri a 95 százalékot. A lista élén évek óta az eper és a spenót áll, de több más, mindennapi alapanyag is felkerült rá.
A 2025-ben legszennyezettebbnek számító zöldségek között található a spenót, a kelkáposzta, a fodros kel, a mángold, az édes és csípős paprika, valamint a zöldbab.
Egyes vizsgált paprikákon akár 15 különböző növényvédő szert is kimutattak, míg svéd kutatások megerősítették, hogy ezek az anyagok a felnőttek és a gyermekek szervezetében egyaránt felhalmozódhatnak. A jó hír azonban az, hogy a test akár két hét alatt képes megtisztulni, amennyiben elhagyjuk a szennyezett ételek fogyasztását – hívják fel a figyelmet a szakértők.
Forrás: Syngenta