A legmérgezőbb zöldség: vannak, akik nyáron mindennap esznek belőle, pedig akár 15 különböző vegyszerrel is permetezik

Az egészséges táplálkozás a kiegyensúlyozott élet alapja – ezt a mondatot ma már szinte naponta halljuk. Ám hiába törekszünk arra, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, a szakértők arra figyelmeztetnek: nem mindegy, milyen minőségű élelmiszer kerül a tányérunkra. Egyszerű módszerekkel viszont a méreganyagok akár 75 százaléka is eltávolítható a napi szinten fogyasztott gyümölcsökből és zöldségekből.
Reklám
Ha minimalizálná a növényvédő szerek bevitelét
Érdemes azokra a zöldségekre összpontosítani, amelyek természetes védelmet nyújtanak a vegyszerekkel szemben, és kevesebb növényvédő szer szükséges a termesztésükhöz.
A legkevésbé szennyezett zöldségek:
-
Kukorica (friss és fagyasztott): a csuhélevél természetes védelmet nyújt, így a kukorica gyakran szerepel a „Tiszta tizenötös” listán.
-
Vöröshagyma: a héja megóvja a belső részeket a vegyszerektől.
-
Fagyasztott zöldborsó: a hüvely védi a szemeket, így kevesebb növényvédő szer szükséges.
-
Spárga: gyors növekedése és korai betakarítása miatt kevésbé van kitéve kártevőknek és betegségeknek.
-
Káposzta: tömör levelei megakadályozzák a szennyeződések bejutását a belső részekbe.
-
Karfiol, sárgarépa és gomba: ezek a zöldségek természetes védőmechanizmusokkal rendelkeznek – például föld alatt fejlődnek, sűrű szerkezetűek vagy ellenőrzött környezetben termesztik őket –, ezért ritkábban permetezik őket.
