Kilószámra esszük a termését, mostanra kiderült: ez a világ legmérgezőbb növénye
Nagy visszhangot keltett majd a Hamburgi Botanikus Kert szakértőinek friss publikációja.
Reklám
A korábbi években olyan növények is elnyerték ezt a címet, mint például a petrezselyem magja vagy a burgonya zöld része.
A 2025-ös év legmérgezőbb növényének egy széles körben ismert és kedvelt élelmiszernövény fáját választották: a kesudióét.
Bár a Dél-Amerikában őshonos kesudió pörkölve biztonságos és tápanyagokban gazdag csemege, nyers állapotában veszélyt jelenthet. A termés két részből áll: az úgynevezett kesualmából és a keményhéjú kesudióból. Problémát a dió héja okoz, amely egy kardol nevű mérgező olajat tartalmaz. Ez bőrrel érintkezve égési sérülésekhez, viszketéshez és hólyagosodáshoz vezethet, de a feldolgozatlan kesudió elfogyasztása is egészségügyi kockázatot jelenthet.
Forrás: Wikipedia




















