Reklám
Reklám

Véget értek az all-inclusive utazások napjai? A kedvelt úti cél korlátozásokat tervez a több millió tonna hulladék miatt

El tudod képzelni, hogy all inclusive nélkül nyaralj ezen a helyen?
Reklám

Büfék helyett menüből való választás

Az egyik megoldási javaslat az lenne, hogy a korlátlan svédasztalos étkezést à la carte rendszer váltsa fel, ahol a vendégek maguk rendelhetnek az étlapról. Ez a modell csökkenthetné a feleslegesen felszolgált és végül kidobott ételek mennyiségét.

A jogszabálytervezetet a következő két hónapban Recep Tayyip Erdoğan elnök elé terjesztik.


Büfék ellenőrzése és a vendégek nevelése

A Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium már elindított egy projektet a svédasztalos szolgáltatások ellenőrzésére olyan ismert turisztikai helyeken, mint Antalya és Alanya. Figyelik a megmaradt ételek mennyiségét, az ételek tálalását, a tányérok méretét, az ellátást és a személyzet hozzáállását. Azok a szállodák, amelyek nem tartják be a hulladékcsökkentési előírásokat, szankciókra számíthatnak.

Ez azonban nem teljesen új kezdeményezés. Korábban bevezették az „Narancssárga zászló” programot – ez egy díj azon szállodák számára, amelyek aktívan dolgoznak az élelmiszer-pazarlás csökkentésén. Az intézkedések közé tartozik például a kisebb tányérok használata, a vendégek edukációja és az újrahasznosítás bevezetése.


A török turizmus jövője a fenntarthatóság felé mutat

Törökország felismerte, hogy újra kell gondolnia eddigi turisztikai modelljét. Bár a svédasztalos étkezés sok turistát vonz, hatalmas mennyiségű hulladékot termel. A megoldás az à la carte rendszer, a helyi vállalkozásokkal való szorosabb együttműködés és az új környezetvédelmi szabályok bevezetése lehet.

A kulcskérdés azonban az, hogy milyen gyorsan sikerül a terveket a gyakorlatba ültetni – a természet, a gazdaság és maguk a nyaralók érdekében.

Forrás: Hydrotour
Reklám

Hasonló cikkek