Reklám
Reklám

A legmérgezőbb zöldség: vannak, akik nyáron mindennap esznek belőle, pedig akár 15 különböző vegyszerrel is permetezik

Az egészséges táplálkozás a kiegyensúlyozott élet alapja – ezt a mondatot ma már szinte naponta halljuk. Ám hiába törekszünk arra, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, a szakértők arra figyelmeztetnek: nem mindegy, milyen minőségű élelmiszer kerül a tányérunkra. Egyszerű módszerekkel viszont a méreganyagok akár 75 százaléka is eltávolítható a napi szinten fogyasztott gyümölcsökből és zöldségekből.
Reklám

A növényvédő szerek súlyos betegségekkel is összefüggésbe hozhatók

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint bizonyos típusú növényvédő szerek vetéléssel, születési rendellenességekkel és gyermekeknél jelentkező fejlődési zavarokkal is kapcsolatba hozhatók. Ezért a szakértők nyomatékosan javasolják, hogy amikor csak lehetőség van rá, válasszunk biominősítésű gyümölcsöket és zöldségeket, vagy legalább alkalmazzunk megfelelő módszereket a vegyszerek eltávolítására.

Így csökkenthetjük otthon a növényvédő szerek mennyiségét

Bár a szennyező anyagok teljes eltávolítása nem feltétlenül lehetséges, a jó hír az, hogy egyszerű házi praktikákkal akár 75 százalékuk is eltávolítható. Íme néhány hatékony módszer:

  • Tengeri só és víz: egy evőkanál sót oldjunk fel egy csésze vízben. Ebben a keverékben áztassuk a zöldséget vagy gyümölcsöt 30 percig, majd alaposan öblítsük le.
  • Ecet és víz: keverjünk össze egy rész ecetet négy rész vízzel, és áztassuk benne a terményt fél órán keresztül. Különösen hatékony alma és más sima héjú gyümölcsök esetében.
  • Szódabikarbóna és citrom: egy pohár vízbe keverjünk egy evőkanál citromlevet és két evőkanál szódabikarbónát. Miután a szódabikarbóna feloldódott, töltsük szórófejes flakonba, permetezzük a gyümölcsökre, zöldségekre, hagyjuk állni 15 percig, majd öblítsük le.
  • Ecet, szódabikarbóna és grépfrútmagkivonat: egy csésze vízhez adjunk egy csésze fehér ecetet, két evőkanál szódabikarbónát és néhány csepp grépfrútmagkivonatot. Permetezzük a keveréket az élelmiszerekre, 15 perc múlva öblítsük le.

Tipp: Érdemes megnézni, milyen lesz a víz, miután lemostuk a zöldségeket. Sokan megdöbbennek, amikor szembesülnek azzal, mi minden tapad a mindennapi élelmiszereinkhez.

Forrás: Mindmegette
Reklám

Hasonló cikkek