Ijesztő begyűjteni, veszélyes enni: miért gyűjtik a pisztáciát éjszaka, és miért kerül 1 kiló közel tízezer forintba
Reklama
Nem véletlenül olyan drága ez a finomság.
A magas ár negyedik oka a pisztácia származási helyének távolsága. A szállítás is jelentősen megnöveli az árat. Ezen kívül a szállításnak is megvannak a maga nehézségei. Például a pisztáciaraktár tüzet okozhat a hajón. Miért? Azért, mert ezek a diófélék hatalmas mennyiségű növényi zsiradékot tartalmaznak, amelyek nem megfelelő tárolási körülmények között nagyon gyorsan lebomlanak.
A lebomlás során rengeteg hő szabadul fel. A reakció oly mértékű lehet, hogy a pisztácia magától is meggyulladhat. Ezért a pisztácia szállítására szigorú szabályok vonatkoznak. Tilos például a diófélék közelében bármilyen gyúlékony anyagot, például vászonzsákot vagy más szövetet tárolni.
Reklám